Niikko “Niilo” Burtsoff

Published by

on

Niikko “Niilo” Burtsoff, yleismies ja mekaanikko, on paiskinut töitä koko nuoren ikänsä. Siitä ei ole hirveästi jäänyt mitään näkyvää käteen, aina ovat tilalliset ja herrat pitäneet siitä huolen.

Vaan sotien aikaan Niilon taustaa ei niinkään kyselty, kun selvisi, että hän sai pidettyä rintamalla ryhmänsä ja jopa pataljoonansa koneet toiminnassa. Ja kun sodan jälkeen entiset karjalaiset tilalliset olivat pitkälti samassa asemassa kuin Niilokin, hänestä alkoi tuntua viimein siltä, että kukaan ei välitä kuka olet, vaan mitä teet.

Pienestä pitäen karjalaista Niiloa on kiinnostanut eniten kaksi asiaa: kaikenlaiset koneet sekä Opri-mamman tarinat taruolennoista kuten hiitolan väestä ja männingäisistä. Opri-mamma kasvatti Niilon, he olivat molemmat huutolaisia pienessä Pyörittäjän kylässä lähellä Sortavalaa. Niilo on tehnyt töitä hyvin nuoresta pitäen. Eikä karjalan aikojen jälkeen halua kenenkään tietävän huutolaistaustastaan. Sukunimen Burtsoff hän on lainannut lapsuutensa isäntäperheeltään.

Niilo on lyhyehkö ja ruskeatukkainen. Työnteko näkyy hänen kehossaan ja etenkin käsissä, jotka ovat karkeat ja känsäiset. Niilo pukeutuu työläisen vaatteisiin: sarkatakkiin ja housuihin (henkselein), jotka ovat värjäytyneet ajan kanssa likaisen harmaiksi, sekä karheaan vaaleahkoon kauluspaitaan.

Niilo on hiljainen ja rauhallinen. Hän punnitsee sanansa tarkoin. Hän halveksii esittäjiä ja määräilijöitä (mutta ei kyllä helposti tästä halveksunnastaan avaudu). Tosin viime aikoina hänen sanainen arkkunsa on pikkuhiljaa alkanut avautua…

Aina kun mahdollista, Niilo nauttii rauhallisista hetkistä ja elämän pienistä iloista: tupakasta, kahviplöröstä ja hyvin kehräävästä auton moottorista.

Previous Post
Next Post

Create a website or blog at WordPress.com

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus